flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прес-реліз щодо результатів розгляду в місцевому суді кримінальної справи за обвинуваченням колишнього голови Липоводолинської районної державної адміністрації Сумської області

27 червня 2018, 14:34

Наприкінці 2015 року до Липоводолинського районного суду Сумської області надійшов обвинувальний акт відносно гр. О. по обвинуваченню у вчиненні ним кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч.1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 2, 3 ст.185 (крадіжок чужого майна) КК України, а також відносно гр. І.,К.,Я. по їх обвинуваченню у вчиненні ряду злочинів, передбачених ч. 2, 3 ст. 185 КК України.

За вказаний час головуючий суддя у вищевказаному кримінальному провадженні не зміг ухвалити рішення суду по суті справи, хоча вживав усіх передбачених процесуальним законом заходів до його руху, як на стадії підготовчого провадження, так і на стадії судового розгляду. Слід зазначити, що підготовче судове засідання у даній справі було вперше проведено більш ніж через 3 місяці після надходження матеріалів справи до суду у зв’язку із неявкою захисників обвинувачених, недоставляння конвойною службою обвинуваченого О., якому на той час було обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою. Перше судове засідання по розгляду кримінального провадження по суті відбулося вперше через 2 місяці після проведення підготовчого судового засідання у зв’язку із причинами, що не залежали від суду.

Наведемо узагальнені числові показники, які характеризують рух цієї справи в суді, а саме:

- за весь період перебування цієї справи в місцевому суді головуючим сукупно проведено 77 судових засідань. Судові засіданнях відкладалися через хвороби учасників провадження, неявки окремих захисників обвинувачених, самих обвинувачених потерпілих тощо. Лише один раз судове засідання у даній справі було відкладено через перебування головуючого судді у нарадчій кімнаті;

- під час розгляду справи допитано 3 обвинувачених, 5 потерпілих, 24 свідки, досліджено письмові матеріали кримінального провадження, як сторони обвинувачення, так і сторони захисту, відтворено 7 відеоматеріалів фіксації окремих слідчих дій тривалістю понад 4 години;        

- через неявки в судові засідання без поважних причин обвинувачених, їх захисників судом постановлялися ухвали про накладення грошових стягнень, суд двічі звертався до відповідних дисциплінарних органів адвокатури з питаннями наявності ознак дисциплінарних проступків у діях окремих захисників, які приймали участь у даній справі.

Ужитими судом процесуальними заходами протягом більш ніж дворічного строку поступово і планомірно, з дотриманням раніше визначеного порядку та обсягу дослідження доказів, вдалося дослідити практично всі докази, розгляд справи перебував на стадії закінчення стадії судового слідства, після якого лише судові дебати та видалення суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку по справі.

Проте, 26 червня 2018 року у головуючого судді сплив п’ятирічний строк повноважень на цій посаді, що унеможливлює подальший розгляд даної справи у цьому складі суду і фактично призводить до припинення судового розгляду даного провадження у місцевому суді.

У подальшому дане кримінальне провадження керівництвом місцевого суду буде спрямовано до Апеляційного суду Сумської області для визначення іншого місцевого суду, який буде провадити судовий розгляд даної справи до ухвалення остаточного судового рішення в ньому. Така ситуація пов’язується також із тим, що в одного судді місцевого суду також припинено п’ятирічний строк суддівських повноважень, а інший суддя місцевого суду приймав участь у даній справі в якості слідчого судді на стадії його досудового розслідування.

Із численними судовими рішення, ухваленими під час судового розгляду даного кримінального провадження, можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень: номер провадження 581/1103/15-к.

 

                                                       Інформацію підготовлено прес-службою місцевого суду