flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Із зали суду: Місцевим судом ухвалено обвинувальний вирок по факту завдання умисного тілесного ушкодження потерпілому

12 червня 2019, 15:52

06 червня 2019 року Липоводолинським районним судом Сумської області ухвалено вирок, яким гр. Б. визнано винуватою в завданні умисного тяжкого тілесного ушкодження потерпілому, яке було небезпечним для життя останнього в момент заподіяння, та призначено мінімальне покарання, передбачене санкцією кримінального закону, у виді позбавлення волі на строк п’ять років.

Як установлено судом, 17 червня 2018 року в денний час в одному з селищ Недригайлівського району Сумської області гр. Б. по місцю свого проживання разом із потерпілим та іншими двома особами вживали алкогольні напої. У цей час між обвинуваченою та потерпілим виникла сварка, під час якої гр. Б., узявши кухонний ніж, підійшла до потерпілого, який перебував у коридорі будинку біля вхідних дверей, і був розташований правим боком до неї, та умисно нанесла йому ножем, який тримала в правій руці, три удари в праву верхню частину спини. Після цього гр.Б. зайшла до кухні будинку, де на печі (грубі) залишила ніж, із використанням якого наносила удари потерпілому. Висновками судово-медичних експертиз установлено те, що проникаюче колото-різане поранення правої половини грудної клітини потерпілого відносяться до тяжких тілесних ушкоджень по критерію небезпеки для життя, а дві непроникаючі колото-різані рани правої половини грудної клітки та правого плеча відносяться до легких тілесних ушкоджень, що потягли за собою короткочасний розлад здоров’я.

При ухваленні вироку та призначенні покарання суд не вбачав підстав для призначення більш м’якого покарання за вчинені дії відносно потерпілого й не вважав за можливе звільнити обвинувачену від відбування покарання з випробуванням без її реальної ізоляції від суспільства в установах закритого типу, оскільки гр. Б. вчинила тяжкий злочин, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, винуватість у вчиненні злочину визнала частково, щиро не розкаялася за вчинене, завдані потерпілому матеріальні збитки та моральну шкоду не відшкодувала й не намагалася цього зробити ні на стадії досудового розслідування, ні під час судового розгляду, не має стійких соціальних зв’язків по місцю проживання, де характеризується негативно (не має постійного місця роботи, вживає алкогольні напої, проживає одна в одному з селищ Недригайлівського району Сумської області).

Примітним для даної справи є те, що обвинувачена, визнаючи часткову винуватість у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 121 Кримінального кодексу України, заперечувала факт умисного нанесення нею потерпілому тілесних ушкоджень, з посиланням на її перебування у стані необхідної оборони. Натомість, судом ретельно перевірено даний довід обвинуваченої та визнано його непереконливим, оскільки сукупність досліджених судом доказів підтверджує факт навмисного спричинення, із застосуванням фізичної сили, трьох цілеспрямованих ударів ножем, завдані правою рукою обвинуваченої в область правої сторони грудної клітини та правого плеча потерпілого, які мали ознаки колото-різаних ран, а не ушкоджень, які можуть бути завдані від розмахів ножем, і мали б ковзаючо-ріжучий характер.

Станом на день оприлюднення даної інформації на сайті суду вирок місцевого суду не набрав законної сили.

Із текстом вироку суду можна ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи 582/1166/18, головуючий суддя – Бутенко Д.В.     

                                                              Інформацію підготовлено прес-службою місцевого суду