flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День відкритих дверей суду

27 травня 2013, 13:16

 День відкритих дверей суду

 

18 травня 2013 року в Липоводолинському районному суді Сумської області проведено День відкритих дверей.

У цей день суд відвідали учні 10-го класу Липоводолинської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів з вчителем історії та правознавства Гриценко Наталією Михайлівною. У програмі заходу  передбачалось ознайомлення школярів з роботою суду, залами судового засідання, порядком розгляду справ та фіксуванням судового процесу, роботою комп’ютерної програми «Діловодство-3» (далі «Д-3»).

Керівник апарату Липоводолинського районного суду Сумської області Жепко Василь Іванович розпочав зустріч, розповів історію створення суду, значення місцевих судів. Розповів 16-ти учням про структуру судової системи України, зміни в законодавстві з питань судоустрою, роз’яснив зміст і порядок застосування нормативно-правових актів про поведінку громадян в суді, графік роботи суду.

В.о. голови суду Бутенко Дмитро Володимирович доступно, але із юридичною термінологією прочитав лекцію юним відвідувачам з питань діяльності судової влади нашої держави, яка базується на верховенстві права, загальні конституційні засади здійснення правосуддя, посадових обов’язків працівників апарату суду (від секретаря до керівника апарату суду). Розповів про порядок роботи суду, умови звернення до суду у різних категоріях справ, порядок допиту неповнолітніх свідків. Відповів на запитання школярів пов’язані з веденням судових засідань, навів статистичні данні розгляду кримінальних, адміністративних та цивільних справ і справ про адміністративні правопорушення, в тому числі, за участю неповнолітніх.

Школярі наочно були ознайомлені з роботою суду: в канцелярії суду стежили за роботою програми «Д-3», порядком реєстрації справ та їх розподілом між суддями, внесення в програму результатів розгляду справ.

В.о. голови суду Бутенко Д.В. окремо роз’яснив сутність і практичне значення конституційних засад функціонування правової, демократичної та соціальної держави, звернув увагу школярів на формування у їх підлітковому віці законослухняної поведінки, поваги до дорослих, а також довів до відома, які основні кодифіковані нормативно-правові акти регулюють різні сфери суспільних правовідносин і визначають межі правомірної поведінки фізичних осіб (зокрема, роз’яснено які відносини регулюються Цивільним, Сімейним, Кримінальним кодексами України та Кодексом України про адміністративні правопорушення).

Учні відвідали залу судового засідання з розгляду цивільних та кримінальних справ, де ознайомилися з основними технічними засобами фіксування судового процесу при їх розгляді.

На завершення учні та їх керівник подякували за надану можливість участі в заході «День відкритих дверей суду» і ознайомлення з роботою суду, цікаву і повчальну розповідь, піклування про молодь. У приміщенні суду зроблені пам’ятні фотокартки учнів школи і керівництва суду.

 

 

Керівник апарату Липоводолинського

районного суду Сумської області                                                  В.І. Жепко