flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Надання безоплатної правової допомоги, як одна із державних гарантій забезпечення соціального захисту населення в Україні

01 квітня 2013, 15:43

 Надання безоплатної правової допомоги, як одна із державних  гарантій забезпечення соціального захисту населення в Україні

(матеріали до районної газети «Наш край)

 

Прийнятий 02 червня 2011 року Закон України «Про безоплатну правову допомогу» врешті надав можливість значній кількості осіб отримувати безоплатну або частково оплатну правову допомогу, гарантовану державою. Значним досягненням Закону є визначення змісту права на безоплатну правову допомогу та порядок його реалізації, підстави надання цієї допомоги. Безоплатна правова допомога згідно із Законом складається з первинної і вторинної, що розділяє її не тільки за змістом, а й за суб’єктами надання, адже вторинну можуть надавати виключно адвокати.

Основним завданням цього закону є створення ефективної системи надання безоплатної правової допомоги, тобто ефективної гарантії права кожного на правову допомогу (ст. 59 Конституції України). У даному законі визначено зміст цього права, порядок його реалізації, підстави і порядок надання такої допомоги, державні гарантії, повноваження органів виконавчої влади у зазначеній сфері, а також порядок оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб з питань безоплатної правової допомоги тощо.

Відповідно до Закону система складається з двох взаємопов’язаних складових – систем безоплатної первинної та безоплатної вторинної правової допомоги.

Безоплатна первинна правова допомога передбачає надання правової інформації, консультацій, роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру). Право на отримання такої допомоги мають всі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

Треба зазначити, що право на безоплатну вторинну правову допомогу, на відміну від первинної, мають лише окремі категорії громадян, які визначені законом. Зокрема, особи, які перебувають під юрисдикцією України і відносяться до категорії малозабезпечених громадян; діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї; особи, до яких застосовано адміністративне затримання; особи, до яких застосовано адміністративний арешт; підозрювані у вчиненні злочину особи, які затримані органами дізнання та слідства; особи, до яких як запобіжний захід обрано взяття під варту; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи (протягом розгляду справи в суді); особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку (протягом розгляду справи в суді); особи, реабілітовані відповідно до законодавства України (стосовно питань, пов’язаних з реабілітацією). Вичерпний перелік категорій осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу визначає стаття 14 Закону.  

Суб'єктами надання безоплатної вторинної правової допомоги в Україні є: центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги; адвокати, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом; адвокати, включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на тимчасовій основі на підставі договору. (ст.15). У нашому обласному центрі також утворено Сумський обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: вул. Харківська, буд. 41,

електронна адреса центру office.sumy@legalaid.gov.ua.,

контактний телефон0891-20-00-78

факс: 044/2480009 7762

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової

допомоги: 0-800-213103

         Як випливає з норм Закону, безкоштовну вторинну правову допомогу громадянам надають адвокати, з якими Центри укладають контракти на постійній основі. Звернення про надання одного з видів правових послуг безоплатної вторинної правової допомоги подаються особами, які досягли повноліття, до Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або до територіального органу юстиції за місцем фактичного проживання особи незалежно від реєстрації фактичного місця проживання чи місця перебування особи.  Це звернення буде розглянуто в порядку і в строки, передбачені ст. 19 Закону, (за загальним правилом – 10 днів) і в разі прийняття позитивного рішення Центр призначає адвоката з числа тих, з якими у нього укладений постійний контракт (ст. 21 Закону). При цьому враховуються спеціалізація, досвід роботи, навантаження адвоката, складність справ, в яких він приймає участь.

 

 

 

                                                           Наталія Горкуша           

                                                               консультант Липоводолинського районного суду

                                                               Сумської області