flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Як працювати з потерпілими та свідками насильства, пов'язаного з війною?" - основні поради

14 листопада 2023, 14:14

Через повномасштабну військову агресію Росії переважна більшість жителів України отримала складний травматичний досвід. Чимало українців стали свідками або безпосередньо постраждали від насильства, пов’язаного
з війною. Вони вже залучені до розслідувань та судових процесів щодо скоєних агресором злочинів.

Загалом десятки тисяч людей в Україні є потерпілими або свідками ймовірних воєнних злочинів, і ця цифра щодня продовжує зростати.

Відповідно до стандартів ЄС, перед тим, як розпочинати роботу з потерпілими, варто проводити індивідуальну оцінку їхніх потреб.

Чому це важливо? Щоб не завдати шкоди і запобігти повторній травматизації. Необхідно розуміти, як впливає злочин на людину та чи потребує вона підтримки. Це допоможе хоча би приблизно передбачити її реакцію як на злочин, так і на подальший процес правосуддя. Адже ступінь впливу насильницьких злочинів дуже індивідуальний.

Детальніше – у брошурі "Як працювати з потерпілими та свідками насильства, пов’язаного з війною: основні поради", розробленій спільно з Офісом Генерального прокурора та Державною судовою адміністрацією Україниhttps://bit.ly/46CUo4n